joi, 10 aprilie 2008

dependenta&vicii

...fumatorii cred ca o sa inteleaga... si nu numai ei
Da..este vorba despre tigari si fumat...
Nici bine nu am dat click pe "publicare postare" la ultimul articol ca m-am si ridicat de pe scaun si am pornit hotarat catre balcon unde ma astepta pachetul de tigari Kent (poate nu ar trebui sa dau numele marcii, dar e blogul meu si scriu ce vreau pe el) si ceva cafea in cana. Aprind tigara si in timp ce trag cu pofta din ea ma gandesc la un articol publicat de proful meu de tehnici, articol despre un anume proprietar al unui restaurant din Germania. Acest proprietar a facut un "fumoar" intr-o duba, ca la el in restaurant nu se fumeaza si nici afara...m-a deranjat un pic ideea asta a lui, insa mi-am amintit de o discutie de pe un post tv (as da nume dar nu imi amintesc :) . Unul dintre participanti (as da nume dar iar nu imi amintesc) se arata pro-fumatului si zicea ca s-ar inscrie si el intr-o liga/asociatie a fumatorilor, spunand ca ar lupta pentru drepturile fumatorilor si pentru imaginea lor. Si asta deoarece fumatorii se intalnesc mereu cu: "fumeeeeeziii???" sau " i don't date smokers", spusa de fete si baieti vorbitori de limba romana si multe alte replici asemenea.
Personal gasesc ideea asta chiar tare, pentru ca si eu m-am izbit de replici de genul.

In orice caz fumatul dauneaza grav sanatatii si mesajele de pe pachetele de tigari spun clar asta. Cu toate astea nu cred ca fumatul afecteaza coerenta, logica, ratiunea si personalitatea fumatorilor. Cu atat mai putin sa ii bage un neamt intr-o duba!!

13 comentarii:

Pax spunea...

Hmm.. Eu cred, tot timpul va exista un grup de oameni care va vrea sa-si impuna parerile asupra tuturor celorlalti oameni. Cu fumatul a fost doar mai usor sa adune membri (transformand nefumatori pasivi in nefumatori antifumat si facand fumatul sa para mai rau decat SIDA).
In fine, desi au obtinut spatii de nefumatori sau interzicerea fumatului in spatii publice, lipirea reclamelor alea perfect oribile pe toate pachetele de tigari (cu scop, bineinteles, de a speria fumatorul in a se lasa de fumat), de trebuie sa vezi de fiecare data cand scoti pachetul mesaje de genul: "Fumatul provoaca o moarte lenta si dureroasa", "Fumatul afecteaza calitatii spermei" (ma intreb cum au ingerat.. asta.. testat chestia asta) sau "NU VA APUCATI DE FUMAT!!!" (daca am pachet, nu e deja clar?), unii nu vor incerca sa-si impuna standardele asupra tuturor (din nou) pentru ca asa vor ei. Din partea mea, fiecare cu a lui; nu conteaza cu ce vrei sa-ti distrugi organismul, in final e al tau.

Chris spunea...

Nu conteaza cu ce vrei sa-ti distrugi sanatatea...doar e corpul tau....dar conteaza cu ce trebuie sa ti-o repari...si aici intervin serviciile medicale platite din banii tuturor...ce-i drept nu sunt conditiile cele mai bune din lume dar si astea costa (parerea unui fumator ..pasiv).
Nu condamn, dar nici nu incurajez...dar acele etichete puse pe pachetele de tigari au ca scop descurajarea fumatorilor...care intr-un final are ca scop un nivel al sanatatii populatiei mai ridicat...ceea ce mi se pare cat se poate de onorabil ;)

PersefonaOk spunea...

Da Cristi, dar in fondul pentru Sanatate intra si o parte din banii de accize de pe tutun si alcool si care...nu sunt deloc mici

PersefonaOk spunea...

De fapt...treaba cu accizele...astea inta in bugetul statului ca venituri, de aici se finanteaza cheltuielile statului care includ si pe cele de sanatate...deci intr-o oarecare masura accizele ajung si la sanatate cum am spus anterior

P.S. Am urat finantele si inca le urasc!!:D

Pax spunea...

Cristi, chestia cu descurajatul si bla bla bla e un exemplu a exact ce spuneam eu. Grupul de nefumatori incearca in mod activ sa forteze grupul de fumatori sa renunte la aceasta activitate. Motivatia e tot timpul aceeasi "pentru ca trebuie sa iti pese de sanatatea ta". Nu zic ca nu sunt multi cei care inteleg riscurile si consecintele fumatului, dar scopul campaniilor fiind unul, motivatia lor tot timpul pare a fi "pentru ca imi pasa de sanatatea mea".
Ori, unde sunt de acord cu separarea grupurilor (din cauza fumatului pasiv si alte alea), cred ca e de ajuns; in final sanatatea ta te priveste pe tine (si pe familia ta), nu pe un grup de necunoscuti pe care ii doare la doi metri de tine si sanatatea ta si singura lor motivatie e frica pentru propria sanatate (si, in final, de moarte :D). Asta as numi eu ipocrizie.
Daca incercam sa gasim scuze de genul taxe si bani publici, servicii si alte asemenea chestii, doar ne amagim singurei :D.

albinutza spunea...

avand in vedere k micul nostru grup(dak am fost vreodata,deci implicit u)..a fost cel care m-a influentat in proportie de 70%sa trag pt prima oara un fum dintr-o tigara..nu am sa musk mana stapanului..dar..vrei drepturi??suntem o minoritate..ink una kre dauneaza societatzii..ce drepturi vrei?dak iti plang pulmonii dupa nicotina asta e..nu trebuie sa faci rau altuia.fumatu dauneaza,o stim cu totii,deci ar trebui sa il blamam nu sa il incurajam!k alegem noi calea tutunului fara sa fim constienti sau mai bine zis sa cadem in "Patimile lui doar pt k face sex cu plamanii nostri..treaba fiekruia.eu oricum m-am scos!fumez doar pachete pe care nu scrie"fumatul dauneaza calitatii spermei"si "fumatul provoak cancer "ma duc la o tigara.

Pax spunea...

LOL. albino esti tare. Ideea mea de baza e "nu face altuia ce nu vrei sa ti se faca tie". Desi e o idee din biblie (ih.. nu intram in subiect), e o idee care in cazul asta e buna. NU cred ca exista nefumator aflat intr-o minoritate (nu una oficiala, alea pot face gat la orice)care vrea sa fie atat de mult persecutat cum sunt fumatorii. Daunam societatii cum? Cineva a spus ca fumatorii aduc o caruta de lovele la buget :D
Avem spatii separate pt fumatori si nefumatori; un nefumator nu trebuie sa stea in fumul altora, nu? (nu tine cu treaba ca vai nu se aplica, asta nu tine de lege, tine de nesimtirea unor patroni). Cu toate astea, un nefumator nu e multumit sa ma lase pe mine cu dulcea mea autodistrugere, el simte nevoia ca TREBUIE sa imi schimbe mie parerile pentru a fi de acord cu ale lui. Oricat de bine ar fi pentru organism sa renunti la fumat, motivatia e gresita, eu cu asta am probleme. Si ca sa nu gasesti comentarii prea enervante, gandeste-te ce s-a intamplat cand alte grupuri de oameni au incercat sa forteze alte alte grupuri de oameni sa gandeasca/actioneze ca ei: al doilea razboi mondial, razboiul din Coreea, Vietnam, actuala situatie globala (in care un maimutoi controleaza cea mai puternica armata din lume si incearca sa forteze pe toata lumea sa manance bananele lui)

Chris spunea...

Persefona...stiu ca accizele sunt mari si ca o parte din ele ajung si la sanatate, dar de ce ar trebui ca banii aia sa fie cheltuiti pe tratamente pentru cei care au diverse boli cauzate de tigarile pe care le-au fumat ani de-a rand, cand ar putea fi cheltuiti pentru un alt scop ?
Apropo...intrebare si pt tine si pt pax: Ati vazut vreodata o autopsie? Sa vedeti cum arata plamanul unei persoane care a fumat vreo 25 de ani...cred ca v-ati lasa de fumat...sincer !

Pax...iti dai cu firma in cap :))) ... Exemplul din care fac parte..majoritatea prietenilor mei fumeaza, ori de cate ori ies in oras nu se poate sa stau in locul pentru nefumatori ..pentru ca ei nu pot fara tigari...deci..ce as putea sa fac:
1. sa stau cu ei...deci sa fumez pasiv
2. sa stau in locul pentru nefumatori cu inca unu dintre ei care este tot nefumator si restul sa stea la fumatori :))) ...
Cine este in minoritate aici si "fortat" sa isi schimbe optiunile.
Apropo "persecutat" mi se pare un termen mult prea dur pentru situatia de fata + ca am impresia ca nu prea ai idee cam ce inseamna si ce gravitate au acele "actiuni". Aaa..si inca ceva...nu aminti de ceea ce s-a intamplat in cele 2 razboaie modiale, pentru ca victimele acestor conflicte, sunt victimele unor IDEOLOGII care tratau intr-un mod cat se poate de radical anumite persoane pe considerente RASIALE.

PersefonaOk spunea...

Cristi...bineinteles ca ai dreptate...dar (mereu exista un dar) banii aia nu sunt cheltuiti numai pentru a trata bolile provovcate de tigari si stii bine asta. Ideea este ca o buna parte din bani intra la sananate in general si sananatea trebuie sa aiba grija si de cei care nu sunt fumatori dar care fac altele si mai mari decat sa fumeze si care dauneaza chiar mai mult societatii. Exemple ar fi destule...

Si... nu, nu am vazut niciodata o autopsie...dar nu cred ca m-as lasa de fumat numai pt ca am vazut cu arata un plaman al unui fumator. Personal consider ca pentru a te lasa de fumat e nevoie de o vointa destul de mare...pe care din pacate (...si iar personal) nu o am!

Chris spunea...

Exemplul cu plamanul e real...am avut o profesoara in liceu care a trecut printr-o asemenea experienta

OanaBee spunea...

bleaaa...lasati fumatorii sa traiasca!!! news flash: avem mai multe sanse sa fim calcati de o masina sau sa murim de cancer la san.:D Si cristi...mie nu mi-ai zis niciodata ca am sa mor si nici sa sting tigara ;;) ;;)

Pax spunea...

Poti sa-ti schimbi grupul de prieteni. Sau poti continua asa. Dar cat timp alegi sa mergi cu grupul de fumatori, esti responsabil pentru propria alegere (i.e. nu ai voie sa te plangi). Mi se pare corect sa fim responsabili pentru alegerile noastre atat timp cat le luam singurei. :D

Problema cu "peer pressure" tine de tine mai mult decat de prieteni. Nu iti place fumul? Nu vrei sa-l inhalezi? Nu iesi! :D

Anonim spunea...

Oanabee spunea ca sunt mai multe sanse sa fim calcati de o masina decat sa murim din cauza tigarilor.Asta este scuzata ei si a fumatorilor frustrati care nu pot gasi vointa de a se lasa de tigari si care cheltuie 2 sau 3 milioane lunar din cauza acestui viciu.
Faptul ca fumezi nu te face mai inteligent.De asemenea,Oanabee poate asculta muzica buna si fara sa fumeze....asta asa..ca fapt divers.Azi implinesc 2 luni de cand m-am lasat de fumat si pot sa zic ca ma simt mult mai bine,mai sanatos,am scapat de respiratia imputita de kent one si de cheltuit o groaza de bani....pe care acum ii dau pe fructe .Ceea ce multi nu stiu...fumatul nu provoaca doar cancer pulmonar,ci si cancer la buza,cancer de piele; provoaca caderea dintilor si ingalbenirea lor ; si provoaca orbirea. Iar fiecare companie de tigari castiga 1000 de dolari anual din cauza ca tu te apuci de fumat.Nu este usor sa te lasi .Ai nevoie de o motivatie "beton" si de vointa multa si continua.Si trebuie sa constientizezi singur ca ceea ce faci nu e bine si ca dauneaza si celor din jurul tau.